Parcours

Wandelend op ontdekkingstocht door Den Haag? Dat kan! Schrijf je hier in voor dit onvergetelijke wandelevenement, The Hague City Walk 2019.

The Hague City Walk is een bijzonder wandelevenement van 10 km, 17,5 km of 25 km door Den Haag. Het is een uniek georganiseerde wandeling met een volledig uitgestippelde route. Een ontdekkingstocht vol met sportiviteit, cultuur en architectuur.

Bij het concept van The Hague City Walk draait het om de unieke ervaring van het stedelijke parcours. Het evenement bevat geen wedstrijdelement en daarom worden er ook geen tijden geregistreerd. Er ligt een parcours dat de lopers langs unieke stedelijke locaties leidt. Dit wandelevenement is laagdrempelig waarbij de focus op de beleving van de stad Den Haag ligt.

LOCATIES

Hieronder vind je binnenkort een overzicht van de locaties die bekend zijn gemaakt. Kom regelmatig terug om te kijken welke locaties aan het parcours zijn toegevoegd.

Parcours & locaties

  • Start: Koninklijke Schouwburg: Het Nationale Theater
  • Finish: Bar-Restaurant Pavlov
  • +/- 9 locaties en 7 muziekpunten
  • 5 stempelposten

Het startpunt bevindt zich bij de Koninklijke Schouwburg. Hier kun je vanaf 07:00 uur jouw startnummer ophalen. Klik hier voor het programma, de tijden voor het ophalen van jouw startnummer / stempelkaart en de tijden van de stempelposten.

Bekijk hier het parcours van de derde The Hague City Walk. Hieronder vind je een overzicht van alle locaties. 

Escher in Het Paleis

Den Haag biedt een schat aan indrukwekkende kunst. Laat je inspireren door de bijzondere Haagse musea en prachtige tentoonstellingen. Één hiervan is Escher in Het Paleis, gehuisvest in het uit 1764 daterende Paleis Lange Voorhout. Sinds 2002 is er een permanente tentoonstelling die geheel is gewijd aan het werk van de Nederlandse graficus Escher. Vang tijdens de The Hague City Walk een blik op van zijn optische illusies en zijn spel met perspectief.

Onze Lieve Vrouwe Onbevlekt Ontvangen Elandkerk

De tweede locatie is de Onbevlekte Ontvangen Elandstraat kerk, gebouwd in de neogotische stijl en geïnspireerd op de Notre-Dame. Kenmerkend zijn de twee west-torens van 72 meter hoog, het Maria beeld bij het westportaal en de maar liefst 66 met de hand beschilderde ramen.

Hofje van Nieuwkoop

Het Hofje van Nieuwkoop is een rijksmonument uit 1661. Het is het grootste en een van de mooiste hofjes van Nederland en zeer in trek als woonadres vanwege haar ambiance, bijzondere ligging en fraaie architectuur. Je wordt verliefd op de rust, eenvoud en intieme sfeer. Het is niet moeilijk om je te wanen in vroeger tijden. En stap je de poort uit, dan sta je midden in de stad en ben je meteen weer in de 21ste eeuw.

De Hof van Wouw

Dat de Hof van Wouw thans tot één van de mooiste en meest authentieke Haagse Hofjes mag worden gerekend is te danken aan twee restauraties en woningrenovaties. De eerste geschiedde in de jaren 1955-1960, de tweede keer in de jaren 1989-1997. Het complex bestaat nu uit 17 huisjes, waaronder het regentenhuis en het beheerdershuis. De laatste twee woningen bevinden zich aan weerszijden van de toegangspoort aan de Lange Beestenmarkt en zijn bij de tweede restauratie in hun oorspronkelijke vorm gerestaureerd, evenals – iets later – de toegangspoort.  

 

Het Nutshuis

Het Nutshuis is gevestigd in een voormalig bankgebouw. Van 1921 tot 1992 was dit het hoofdkantoor van de Nutsspaarbank te ’s-Gravenhage. Het pand werd in 1920-21 gebouwd door de Haagse architect Samuel de Clerq. 

Het bestuur van de Stichting Fonds 1818 nam al in 1998 het besluit om het pand aan de Riviervismarkt 5 niet te verkopen. Het gebouw zou een functie moeten krijgen die overeenkwam met de doelstellingen van het fonds. Na een aantal discussies werd besloten het pand te renoveren en te verhuren aan organisaties met sociaal-maatschappelijke of sociaal-culturele doelstellingen.

Het Nutshuis is een onafhankelijk podium voor maatschappelijke thema’s. Het programma wordt gemaakt met het oog op de achtergronden van en veelzijdige perspectieven op maatschappelijke kwesties.

Gedichtenbuurt

Wandelen en poëzie zijn een uitstekende combinatie. Inmiddels zijn er 16 gedichten te vinden in diverse wijken in Den Haag. Ontdek tijdens de 17,5 km en 25 km een aantal van deze prachtige muurgedichten op de gevels van de woningen. Op 31 maart 2012 werd het eerste muurgedicht in de Archipelbuurt feestelijk onthuld. Het gaat om de blinde muur van het Hofje van Schuddegeest in de Surinamestraat. De muur is eigendom van de Woningvereniging van 1854.

Finishlocatie - Tuin van de Nieuwe Kerk en Pavlov

Bij Pavlov geloven wij in goed eten en drinken en in gastvrijheid. Genieten in een ongedwongen sfeer. Daarom koken wij voor u met liefde, werken wij met de beste ingrediënten en bedienen wij u met aandacht. Veel van onze gasten nemen lekker de tijd om lang bij ons te tafelen. Maar ook als u weinig tijd hebt, serveren wij u met liefde. Ons theatermenu is zo samengesteld dat goed eten en weinig tijd uitstekend samen gaan. 

Vredespaleis

Het Vredespaleis is het internationaal icoon van Vrede en Recht. In het Vredespaleis wordt dagelijks gewerkt aan het voorkomen en oplossen van conflicten door middel van internationaal recht. Het Vredespaleis huisvest namelijk het Internationaal Gerechtshof, het enige hoofdorgaan van de Verenigde Naties buiten New York. Bovendien huisvest het Vredespaleis het Permanent Hof van Arbitrage en de grootste en oudste bibliotheek op het gebied van internationaal recht en vrede ter wereld. Daarnaast is het Vredespaleis een rijksmonument en Europees Cultureel Erfgoed en herbergt het gebouw kunst in de vorm van exceptionele topstukken en interieurensembles die alle gezamenlijk het verhaal van het Vredespaleis vertellen: bijdragen aan wereldvrede.

ProDemos

ProDemos is het Huis voor democratie en rechtsstaat. Gevestigd aan de Hofweg, tegenover het Binnenhof. Per jaar ontvangen we meer dan 100.000 leerlingen in Den Haag voor educatieve programma’s op en rond het Binnenhof. Maar we doen nog veel meer, zo ken je ons misschien van de StemWijzer. De stemhulp die je in verkiezingstijd kunt doen om te kijken met welke partij je het meest gemeen hebt. De The Hague City Walk wordt dit jaar 5 dagen voor de Europese Parlementsverkiezingen gehouden. Daarom kun je bij ons de speciale StickerStemWijzer doen. Met rode en groene stickers kun je aangeven of je het eens of oneens bent met stellingen uit de Europese StemWijzer. Aan het eind krijg je, net als bij de online StemWijzer, natuurlijk je persoonlijke uitslag.

Het Nationale Theater – De Koninklijke Schouwburg

We nodigen je graag uit om voorstellingen te komen kijken. Om bij ons inspiratie op te doen, vrienden te ontmoeten en verhalen te horen die je raken. Om voor een voorstelling samen te eten. Om met ons en met elkaar in gesprek te gaan, na te praten en ideeën uit te wisselen.

We maken voorstellingen die je kijk op de wereld vergroten. Voorstellingen om je in thuis te voelen. We bewerken klassieke stukken en maken nieuwe stukken over onderwerpen van nu. We vertellen verhalen die we vinden op straat in de wijken van Den Haag of reizend door het land. Alle verschillende stemmen die we horen, brengen we op het podium van onze eigen theaters en van die in het land.

In onss theater is geen avond hetzelfde. Je ziet bij ons beginnende theatermakers en de allergrootsten van het land. We veranderen onze theaters in een radiostudio, een danszaal of een festivalterrein. Van een avond lachen tot een debat over het nieuws. We gaan in gesprek met wijkbewoners en lokale helden. En we zijn steeds op zoek naar de betekenis van het theater voor vandaag en voor de toekomst.